top of page
  • Birgitte Ginee

Mmm lekker!


Hoe leuk vinden wij eigenaren het niet om een lekker stukje van ons eten te delen met onze hond?

Maar let op sommige voedingsproducten kunnen levensgevaarlijk kunnen zijn voor een hond.

Een van de belangrijkste dingen die je als hondeneigenaar zou moeten weten is wat je je hond wel en niet mag geven als het over eten gaat.

Er zijn helaas heel wat voedingsproducten die echt heel erg slecht zijn voor je hond, maar perfect gezond zijn voor de mens.

Het zou jammer zijn dat je je hond erg ziek zonder dat je je daar bewust van bent.

Hij is dan misschien wel je beste vriend, maar hij moet niet eten zoals je beste vriend ;-)

Daarom heb ik even een overzichtje gemaakt van de voedingsproducten die je best kan vermijden:

Chocolade

Chocolade is 1 van de producten die echt heel erg slecht zijn voor een hond. Je kan dus maar beter die reep chocolade niet laten rondslingeren. Chocolade bevat cafeïne en theobromine, deze zijn erg giftig voor een hond. Indien ze chocolade eten kan dit resulteren in braken, uitdroging, buikpijn, serieuze opgewondenheid, spiertrillingen, onregelmatig hartritme, koorts, hartaanval met de dood tot gevolg.

Melk

Puppy’s drinken inderdaad melk bij hun moeder, maar net zoals wij kunnen honden ook lactose intolerant zijn. Melk bevat melk suikers en honden hebben niet de nodige enzymen in hun lichaam om deze af te breken.

Na het drinken van melk kunnen ze braken, diarree hebben en andere maag- en darmproblemen.

Kaas

Hoewel de meeste honden er erg gek op zijn, geen kaas helaas. Net zoals bij melk bevat kaas suikers en vet componenten die honden niet kunnen afbreken in hun lichaam. Dus net zoals bij andere melkproducten kunnen ze bij overmatig gebruik leiden tot gas in de darmen, diarree en braken

Uien en tomaat

Uien kunnen meer doen met je hond dan hem alleen maar laten huilen.

Ui en tomaat is familie van de nachtschade . Ze kunnen rode bloedcellen beschadigen waardoor ze verzwakken en minder actief worden. Bij overmatige consumptie kan zelfs een bloedtransfusie nodig zijn.

Macademia Noten

Deze noten kunnen erg schadelijk zijn voor je hond; Men weet nog niet precies welke specifiek component ervan de oorzaak is, maar ze zijn is erg giftig voor honden. Het heeft serieuze neurologische gevolgen zoals verzwakking vooral van de achterhand. Ook braken, verlammingsverschijnselen, depressie, beven en onderkoeling kunnen het gevolg zijn.

Knoflook

Hou je honden zoveel mogelijk weg van rauwe look. Net zoals bij chocolade geldt hier: hoe sterker de ui, hoe giftiger voor de hond. Knoflook is familie van de ui en is nog veel giftiger. Ze worden er extreem moe van en willen amper nog bewegen.

De urine van je hond kleurt oranje tot zelfs donker rood. Bij ernstige gevallen is ook hier een bloedtransfusie noodzakelijk.

Druiven

Zoals macademia noten, zijn druiven en rozijnen erg giftig voor je hond. De gevolgen van het eten hiervan kan echt desastreuse gevolgen hebben.

Druiven en rozijnen kunnen in korte tijd zorgen voor acuut nierfalen. Afhankelijk van je hond, zijn er echter weinig symptomen merkbaar met uitzondering van wat diarree en braken. Sommige honden worden ook enorm futloos. Ze krijgen ook uitdrogingsverschijnselen. De gevolgen van nierfalen kan binnen 3 @ 4 dagen leiden tot de dood van je hond.

Avocado’s

De stof in avocado’s is onschuldig voor de meeste mensen die niet allergisch zijn, maar bij honden kan het zorgen voor maagproblemen, ademhalingsproblemen, vochtophoping in de borst, maar het meeste gevaar zit hem in de pit van de avocado. Deze lijkt wel op een leuk balletje waarin ze kunnen stikken met alle gevolgen vandien.

Klokhuis van een appel

Net zoals de pit van perziken, peren en abrikozen bevat het klokhuis van een appel cyanide. De gevolgen kunnen duizeligheid zijn, ademhalingsproblemen, flauwvallen, hyperventilatie, shock en zelfs coma kan het gevolg zijn.

Gistdeeg

Gistdeeg dat gebruikt wordt om brood van te maken moet echt weggehouden worden van je hond. Dit rauwe deeg kan fermenteren in de maag van je hond, waardoor het giftig wordt. Doordat het ook uitzet tijdens dit proces in de maag en de darmen zorgt het voor een enorme gasontwikkeling in zijn spijsverteringsstelsel. Dit zorgt voor veel pijn maar kan ook de maag of de darmen doen scheuren. Braken en lusteloosheid treden ook op.

Cafeïne

Natuurlijk gaat er niemand zijn kopje koffie delen met zijn hond. Cafeïne stimuleert het zenuwstelsel van je hond met braken, onrustigheid, hartkloppingen en zelfs de dood tot gevolg.

Spek

Mensen willen wel eens graag een stukje vlees delen met hun hond, maar pas op met spek! Spek kan zorgen voor een alvliesklierontsteking bij je hond. Hierbij stopt de alvleesklier met het correct af te breken en verwerken van allerlei voedingsstoffen wat kan zorgen voor allerlei verteringsproblemen.

Varkensvlees

Varkensvlees kan namelijk een virus herbergen, het virus van Aujeszky. Dit virus, totaal ongevaarlijk voor de mens, is zeer gevaarlijk voor de hond. Eens dat hond besmet is en uiterlijke symptomen vertonen, verloopt de infectie altijd dodelijk, na maximaal drie dagen. De symptomen lijken op rabies="razernij," daarom wordt de ziekte van Aujeszky ook pseudorabies of pseudorazernij genoemd. Het symptomenbeeld omvat speekselen, veel blaffen, karakterveranderingen, zenuwsymptomen enz...). Helaas kan er medicamenteus NIETS gedaan worden, dus in dit geval : zeker voorkomen !

Xylitol

Xylitol is ingredient dat gebruikt wordt in allerlei snoep en koekjes. Het is een zoetmaker. Indien je je hond mee laat snoepen van jouw snoepjes of koekjes met xylitol, kan dit binnen de 30 minuten tot 12h na inname zorgen voor een val in zijn bloedsuikerspiegel met hartaanval, lever falen en zelfs de dood als gevolg.

Na al dit slechte nieuws, is er ook voedsel dat je je hond wel van mag laten meegenieten:

Pindakaas

Het is een goeie bron van proteinen, maar bevat ook gezonde vetten en vitaminen. Stop wat pindakaas in de kong van je hond voor een paar uur plezier. Zorg er wel voor dat je de ongezouten versie geeft en zorg er absoluut voor dat je geen light variant gebruikt. Deze bevat de gevaarlijke stof Xylitol

Gekookte kip

Dit is het ideale voedsel voor je hond als je eens iets lekkers wil geven als verwennerij of ter afwisseling in zijn menu.

Wortelen

Deze zijn ook goed voor zijn tandjes. Wortelen zijn rijk aan vezels, laag in calorieën en bevatten bèta caroteen en vitamine A.

Yoghurt

Yoghurt bevat calcium en proteïnen. Kies wel voor natuur yoghurt dus niet gezoet! Yoghurt werkt net zoals bij ons als een probiotica en is goed voor zijn spijsverteringsstelsel. Kies ook de variant op basis van geitenmelk i.p.v. koeienmelk.

Zalm

Zalm bevat goede vetten en zorgt voor een blinkende vacht en is goed voor zijn immuunsysteem. Geef hem wel gekookte zalm, of geef zalmolie gemengd onder zijn eten.

Eieren

Een rauw ei per maand is een gezonde snack voor je hond.

Venkel

Net zoals bij ons zuivert venkel het lichaam van gifstoffen.

Appel

Stukjes appel zijn een gezond tussendoortje voor je hond en is eveneens goed voor zijn tanden. Ze bevatten ook vitamine A en C en vezels. Ook hier geef appels met mate omdat ze ook veel natuurlijke suikers bevatten en let op geen klokhuis!

Havermout

Havermout is een goede bron van verteerbare vezels. Deze kunnen extra gunstig zijn voor senior honden met darmproblemen. Het is ook een goed alternatief voor honden die allergisch zijn aan tarwe. Kook ze wel altijd eerst en doe er nooit suiker bij.

Zorg er steeds voor dat je deze lekkernijen slechts in kleine hoeveelheden geeft als een extraatje nu en dan. Indien je hond gelijk welke reactie heeft, contacteer dan onmiddellijk je dierenarts. Indien je twijfelt, geef je het best niet en informeer je je bij je dierenarts.

En wat is het favoriete eten van jouw hond? Waar kan jij hem helemaal blij mee maken? Deel het hieronder!


243 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page