top of page
  • Birgitte Ginee

Waarom honden niet van knuffelen houden


Vandaag is het wereldknuffeldag en omdat we zoveel van onze hond houden, vinden wij het ook geweldig om hem heel veel te knuffelen maar……misschien moeten we dat toch maar van ons lijstje schrappen…Ik zal je even uitleggen hoe je kan zien of jouw hond jouw knuffels wel of niet leuk vindt.

Wat betekent een knuffel eigenlijk voor een hond in hondentaal? Voor ons is het een natuurlijke en aangeboren uiting van onze liefde voor onze hond. Sommige honden maken heel duidelijk dat ze er een hekel aan hebben terwijl andere honden het gewoon ondergaan en andere aanvaarden het wel van jou maar niet van vreemden. Waarom eigenlijk? Wij zijn toch hun beste vriend denken we dan?

Laten we dit even van naderbij bekijken:

Allereerst, het is niet omdat jouw hond niet van jouw knuffels houdt, dat hij niet van jou houdt! Hier wordt het verschil tussen onze 2 diersoorten, mensen en hond, heel duidelijk. Wij zijn echte emotionele wezens en een afwijzing van een knuffel voelt als snel als een afwijzing van onze liefde. Zelfs de kleinste kinderen nemen hun knuffel heel stevig vast om hun affectie te tonen, dat is iets wat in de mens zijn harde schijf staat geprogrammeerd. Daarom reageren wij mensen altijd onmiddellijk vanuit hij houdt niet van mij as hij mijn knuffels niet wil?

Maar jawel hoor! Hij houdt echt wel van jou! Maar op een hondse manier en niet op een menselijke manier. Wij zijn echt 2 verschillende diersoorten die op fantastische wijze zijn gaan samenleven doorheen de geschiedenis. Maar dat wil niet zeggen dat honden ook mensen zijn geworden!

Daarom geef ik je even een uitleg van wat een knuffel eigenlijk betekent voor een hond.

Waarom honden zich oncomfortabel voelen bij knuffels

Als jouw hond een andere hond ontmoet hoe begroeten ze elkaar dan? Afhankelijk of ze elkaar kennen of niet zullen ze eerst aan elkaars gezicht en hun lichaam gaan ruiken, met de staart kwispelen, de speelbuiging maken …maar ze zullen elkaar nooit knuffelen. Zelfs niet als ze elkaar heel erg leuk vinden. Ook al lijkt het er soms wel op…. Zoals je soms wel eens ziet als een hond een of twee voorpoten op of rond een andere hond legt. Dit gedrag heeft niets met vriendschap te maken maar wel met sociale status. De ene hond probeert controle te krijgen over de andere hond.

Wij leggen dus onze armen rond iemand zijn schouders als uiting van affectie, bij honden is het een uiting van controle. Sommige honden zullen het sneller toestaan dan anderen, maar anderen zien het als een echte bedreiging. Sommige bevriezen ( mond gaat dicht en likken met hun lippen. Deze honden zijn hierdoor angstig of voelen zich ongemakkelijk, ze vragen zich af, wat heb ik fout gedaan? Wat moet ik hiermee?Moet ik nu gewoon stilzitten en niets doen?

Hoe weet je nu of jouw hond jouw knuffels leuk vindt of niet?

Indien je hond lekker tegen je komt aanleunen als je hem knuffelt is het helemaal Ok. Maar als hij rechtstaat en weg wil gaan of zijn hoofd helemaal van je wegdraait, dan vindt hij het echt niet leuk.

Het is belangrijk om te weten of jouw hond knuffels wel of niet leuk vindt en of hij het wel van jou maar niet van bezoekers wil? Want tenslotte leg je wel je hoofd vlak naast een mond vol scherpe tanden. Als een hond knuffels echt niet leuk vindt dan kan een knuffel van de verkeerde persoon op het verkeerde moment wel eens omslaan in een hap en dat wil natuurlijk niemand! Gelukkig maken honden het heel duidelijk met hun lichaamstaal als ze iets niet leuk vinden. Als je deze lichaamstaal leert herkennen, weet je snel of jouw hond iets wel of niet leuk vindt.

De allerbeste manier om het voor jou uit te zoeken is heel simpel. Geef je hond een dikke knuffel en laat iemand daar een foto of een video van maken, want als we knuffelen zien we zelf hun gezicht niet

Ik geef je hierbij even 2 voorbeelden:

Eentje van een hond die knuffels niet leuk vindt en eentje die het wel OK vindt:

In de eerste foto zie je dat de hond zijn oren gespannen tegen zijn hoofd houdt, zijn ogen staan gespannen en je ziet het wit in zijn ogen en zijn mond is gesloten ook al is er geen enkele aanwijzing dat deze hond zal gaan bijten, het is wel duidelijk dat hij de knuffel niet leuk vindt.

Op de tweede foto zie je het verschil, zijn oren zijn ontspannen, zijn blik is zacht, zijn mond is relaxt en een beetje open en zijn tong hangt er ook ontspannen uit

Mensen denken vaak dat een hond iets niet leuk vindt als hij gromt, maar grommen is vaak al het laatste waarschuwingssignaal voor het bijten; hiervoor heeft hij al heel erg veel signalen laten zien, die helaas door weinige eigenaars herkend worden. In mijn consulten probeer ik dan ook altijd deze belangrijke informatie over lichaamstaal mee te geven aan mijn klanten.

Een tip voor de minder ervaren honden eigenaar ; kijk vooral naar zijn mond. Was deze eerst lekker los en relaxt en gaat deze plots toe en verstijft de hond een beetje, let dan op, want dat is een zeer belangrijk signaal dat hij zich oncomfortabel voelt met een arm rond zijn nek.

Indien jij de beste vriend voor jouw hond wil zijn, dan is respect voor elkaar ook een belangrijk onderdeel hiervan. Check dus eerst of jouw hond je knuffels leuk vindt en indien niet, pas dan je knuffels aan. Ga hem lekker kriebelen achter de oren, onder zijn kin, geef hem een lekkere massage, er zijn zoveel alternatieven dan knuffelen. Ga vooral genieten van elkaar op deze dag op een manier die jullie allebei fijn vinden!

De Hondenluisteraar


2,545 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page